چیلر اینورتر از جمله فناوریهای جدیدی است که در سالهای اخیر حوزهی سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع را تحت تأثیر قرار داده است. هنگام خرید چیلر، یکی از مهمترین مسایل، برند کمپرسور چیلر و ظرفیت سرمایشی چیلر است، البته خرید چیلر با توجه به نحوه کنترل ظرفیت کمپرسور کار چندان سادهای نیست، چرا که باید با اطلاعات کامل میان کمپرسور اسکرال یا اسکرو و در انواع روشن/خاموش، پلهای، خطی و اینورتر دست به انتخاب زد.
اما پیش از هر موردی باید با تعریف کمپرسور اینورتر، کمپرسور دور ثابت چیلر و کمپرسور پلهای و خطی چیلر، آشنا شد. امروزه چیلر اینورتر به یمن بهرهمندی از فناوری اینورتر DC میزان انرژی مصرفی در تجهیزات سرمایشی را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. فناوری اینورتر DC برای اولین بار توسط مهندسان ژاپنی و در دههی 90 میلادی به بازار عرضه شد.
کمپرسور دور ثابت یا روشن/خاموش چگونه کار میکند؟
عمر فناوری دور ثابت در تولید کمپرسور اسکرال به بیش از 60 سال قبل میرسد. این نوع کمپرسورها تنها در دو حالت روشن یا خاموش کار میکنند، به همین دلیل به این نوع کمپرسور چیلر، کمپرسور اسکرال روشن/خاموش گفته میشود. علاوه بر این، سرعت عمل این نوع کمپرسور اسکرال چیلر در تمام مدت فعالیت ثابت است، به همین دلیل به این نوع کمپرسور اسکرال، دور ثابت نیز گفته میشود.
این نوع کمپرسور بر مبنای دمای از پیش تعیین شده عمل میکند به این معنا که هر زمان دما از سطح مورد نظر بیشتر یا کمتر شود، کمپرسور اسکرال نیز خاموش یا روشن میشود. کمپرسورهای دور ثابت علاوه بر اینکه مصرف برق بسیار بالایی دارند، به علت راهاندازی و استارتهای مکرر نیز در مقایسه با کمپرسورهای اسکرال اینورتر عمر کمتری دارند.
کمپرسور اینورتر چگونه کار میکند؟
در این نوع کمپرسورها که هم ممکن است، کمپرسور اسکرال باشند و هم اسکرو. بر خلاف کمپرسورهای دور ثابت، عملکرد کمپرسور چیلر تنها به روشن و خاموش شدن خلاصه نمیشود و فناوری اینورتر به کمپرسور اینورتر اسکرال یا اسکرو امکان میدهد تا متناسب با دمای هوای محیط با اجتناب از روشن و خاموش شدنهای متوالی، سرعت حرکت کمپرسور را کند یا تند کند.
به این ترتیب، هر زمان که دمای آب یا هوای ورودی به چیلر در نزدیکی دمای تنظیم شده باشد، توان کمپرسور کاهش پیدا میکند و هر زمان دما بالا رود، کمپرسور با توان بیشتری کار خواهد کرد. به همین دلیل نیز، فناوری اینورتر سبب میشود تا هم مصرف برق کمپرسور و به تبع آن چیلر کاهش پیدا کند و هم طول عمر دستگاه بالاتر رود.
کنترل ظرفیت کمپرسور چیلر پلهای چگونه کار میکند؟
در شرایط کنترل ظرفیت کمپرسورهای چیلر به صورت پلهای که هم از نوع اسکرال تولید میشوند و هم به صورت اسکرو، امکان فعالیت در 4 توان مختلف شامل 25، 50، 75 و 100 درصدی وجود دارد، در مقایسه با کمپرسور چیلر دور ثابت (در شرایط یکسان طراحی)، هم مصرف کمتری دارند و هم راندمان بالاتری از خود نشان میدهند.
کنترل ظرفیت کمپرسور چیلر خطی چگونه کار میکند؟
در این روش کنترل ظرفیت کمپرسورهای چیلر که در مدلهای اسکرو و اسکرال قابلیت اجرایی دارد، نحوهی عملکرد به گونهای است که میتوان توزیع بار کمپرسور را به صورت یک پیوستار منحنی شکل ترسیم نمود، بدین معنا که هنگام کار چیلر از وقفههای ناگهانی و افزایش یا کاهش بار، به صورت پلهای خبری نخواهد بود.
کمپرسور چیلر فول اینورتر چگونه کار میکند؟
هنگام طراحی چیلر و تعیین کمپرسورهای مورد نیاز، به ازای هر کمپرسور یک مدار طراحی میشود، به همین دلیل این امکان وجود دارد تا در ساخت یک چیلر با دو کمپرسور، از یک کمپرسور اینورتر در کنار کمپرسور دور ثابت یا استپلس به صورت نامتقارن استفاده شود.
اما هنگامی که از چیلر با کمپرسور فول اینورتر صحبت میکنیم، در واقع منظور این است که تمام کمپرسورهای به کار رفته برای چیلر به صورت اینورتر طراحی شدهاند و حتی سایر قطعات الکتریکی دستگاه از قبیل فن و … نیز با برد اینورتر کار میکنند.
مزایای کمپرسور اینورتر در چیلر چیست؟
1. مصرف انرژی کمتر، تا 48٪ صرفه جویی در انرژی
در چیلر اینورتر یا چیلر دور ثابت، کمپرسورها و فنها منابع اصلی مصرف برق هستند و استفاده از اینورتر DC میتواند بازده عملیاتی را بهبود بخشد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته، راندمان کار کمپرسورهای اینورتر دیسی 10٪ تا 30٪ بیشتر از کمپرسورهای اینورتر AC است و با استفاده از فناوری اینورتر DC میزان صرفهجویی در انرژی ممکن است به 48٪ نیز برسد.
2. کنترل دقیق دما، نوسانی کمتر یا مساوی با نیم درجهی سانتیگراد
کمپرسور فول اینورتر نسبت به دمای آب یا هوای خروجی از دستگاه نیز آگاهانه عمل میکند و از طریق کنترل فرکانس، نوسان دما را در بازهای کمتر یا مساوی با نیم درجه سانتیگراد تنظیم میکند، در صورتی که این بازهی دمایی در چیلر دور ثابت تا 5 درجه سانتیگراد نیز متغیر خواهد بود.
3. لرزش کم دستگاه و صدای پایین تا 5 دسیبل
ارتعاش کمپرسور چیلر، بخش اعظمی از صدای دستگاه را به خود اختصاص میدهد. این صدای ارتعاش ممکن است از طریق لولهها و ورقهای فلزی به صدایی آزاردهنده برای ساکنان تبدیل شود و یا اینکه با ایجاد رزونانس و تشدید باعث آسیب به سازه شود.
استفاده از کمپرسور اینورتر به دلیل اینکه روشن و خاموشهای ناگهانی دستگاه را از میان میبرد، لرزش چیلر را کم و صدا را تا 5 دسیبل پایین میآورد.
چیلر اینورتر و حرکت از جریان AC به DC
باید توجه داشت که امکان استفاده از فناوری اینورتر AC در سالهای قبل نیز وجود داشت، اما حرکت از اینورتر AC به سمت اینورتر DC به میزان قابل توجهی میزان مصرف برق چیلر را کاهش و عملکرد چیلر را بهبود بخشیده است. کلمهی اینورتر در اینجا به معنای دور متناوب است، این دور متناوب یا متغیر در مقابل دور ثابت قرار میگیرد که فقط امکان کار به صورت روشن و خاموش را دارد.
چیلر اینورتر DC چگونه کار میکند؟
فناوری اینورتر DC به این اشاره دارد که موتور توسط جریان DC هدایت میشود و سرعت موتور با تنظیم فرکانس منبع تغذیه ورودی برای دستیابی به تنظیم جریان بدون پله کنترل میشود. تکنولوژی اینورتر از طریق تنظیم فرکانس و ولتاژ مدار، عملکرد کمپرسور را بهینه خواهد کرد. به عنوان مثال فناوری اینورتر با کاهش میزان ولتاژ و فرکانس ورودی به دستگاه در لحظهی استارت، باعث میشود تا کمپرسور در شروع کار مصرف کمتری داشته باشد و به تدریج متناسب با فشار کاری دستگاه بر سرعت آن افزوده شود.
استفاده از فناوری اینورتر DC تنها به کمپرسور دستگاه محدود نمیشود و ممکن است تمام قطعات الکتریکی دستگاه را نیز در بر میگیرد.
چرا فناوری اینورتر DC در راندمان چیلر تأثیر دارد؟
فناوری اینورتر DC را از لحاظ اهمیت در عملکرد کاری چیلر میتوان به مغز در بدن انسان تشبیه کرد. چرا که اینورتر هوشمندانه تصمیم میگیرد که در هر مرحله از کار کمپرسور دستگاه با چه مقدار مصرف و با چه میزان قدرتی کار کند.
چیلر فول اینورتر و استفاده از دیزل ژنراتور بسیار کوچکتر
همانطور که اشاره شد، فول اینورتر بودن کمپرسور چیلر، تأثیر قابل توجهی در کاهش مصرف برق دستگاههای چیلر دارد و جریان مورد نیاز برای راهاندازی کمپرسور در این نوع چیلرها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
با توجه به اهمیت فعالیت مداوم چیلر در ماههای گرم سال در بسیاری از ساختمانها، برای اجتناب از خاموش شدن چیلر در زمان قطعی برق، از دیزل ژنراتور استفاده میکنند. هر چه مصرف برق چیلر بیشتر باشد، به دیزل ژنراتور با ابعاد بیشتری نیاز است.
به دلیل افزایش قیمت زمین و ساختمان، استفاده از هر متر مربع فضای معماری برای سازندگان اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است، بنابراین، در صورت استفاده از چیلر فول اینورتر ابعاد دیزل ژنراتور به شدت کاهش پیدا میکند و از این لحاظ نیز خرید چیلر فول اینورتر در مقایسه با چیلرهای معمولی مقرون به صرفهتر خواهد بود.
طراحی و اجرای چیلر و کمپرسور فول اینورتر در پروژه همراه اول تهران
در پروژهی طراحی و اجرای چیلر فول اینورتر ساختمان همراه اول با کاربری اداری- تجاری، 3 دستگاه چیلر هواخنک اسکرو با ظرفیت 200 تن تبرید، به صورت فول اینورتر طراحی و تولید کند. مدیریت مصرف انرژی و بهینهساز الگوی مصرف به ویژه در حالت میانباری که عموما هدر رفت انرژی نیز بیشتر اتفاق میافتد، برای کارفرمای این پروژه اهمیت زیادی داشت و به همین دلیل نیز، در این پروژه از چیلر فول اینورتر راتا تولید شرکت مبنا استفاده شد.
فول اینورتر بودن چیلرهای نصب شده در این پروژه به این معناست که علاوه بر کنترل ظرفیت کمپرسورها به صورت اینورتر، اجزای دیگر چیلر از قبیل فن کندانسور یا کندانسور دستگاه نیز به صورت اینورتر کنترل میشوند.
استفاده از چیلر فول اینورتر به ویژه در ساختمانهای اداری- تجاری به طرز قابل توجهی به صرفهجویی در هزینههای تعمیر و نگهداری دستگاه و هزینهی برق مصرفی منجر میشود، به همین دلیل نیز مهندسان و متخصصان شرکت مبنا در جلسات توجیهی فنی در پروژه نصب چیلر در ساختمان همراه اول به کارفرما پیشنهاد دادند تا برای دستیابی به بالاترین راندمان برای چیلرهای نصب شده از کمپرسورهای فول اینورتر شرکت مبنا بر روی چیلرهای راتا این شرکت استفاده کنند.
خرید چیلر فول اینورتر راتا تولید شرکت مبنا
شرکت مبنا از جمله معدود شرکتهای ایرانی است که از طریق بومیسازی و مهندسی معکوس آخرین فناوریهای روز دنیا در صنعت تأسیسات و تهویه مطبوع، توانایی طراحی و تولید چیلرهای تراکمی مجهز به کمپرسورهای فول اینورتر با ظرفیتهای متنوع و برای استفاده در کاربریهای مختلف را دارد.
برای سفارش و خرید چیلر فول اینورتر راتا و بهرهمندی از مشاورههای کارشناسان شرکت مبنا با واحد فروش و بازاریابی این شرکت تماس بگیرید.