کنترل ظرفیت در چیلر یکی از فاکتورهای مهم در نحوهی کنترل ظرفیت چیلر محسوب میشود. کمپرسورهای اسکرال و اسکرو، دو نمونه از متداولترین کمپرسورها هستند که در ساخت چیلرهای تراکمی مورد استفاده قرار میگیرند. چیلرهای اسکرال از منظر نحوه کنترل ظرفیت، به دو دستهی دور ثابت (روشن/خاموش) یا اینورتر تقسیم میشوند.
ظرفیت خروجی کمپرسور اسکرال دور ثابت در تمام مدت فعالیت یکسان است، به همین دلیل به این نوع کمپرسور، دور ثابت گفته میشود. کمپرسورهای اسکرال دور ثابت علاوه بر اینکه در مقایسه با کمپرسورهای اینورتر مصرف برق بالاتری دارند، به علت راهاندازی و استارتهای مکرر در مقایسه با کمپرسورهای اسکرال اینورتر عمر کمتری دارند.
کنترل ظرفیت اینورتر یا روشن/خاموش؟
فناوری اینورتر این امکان را به کمپرسور میدهد تا متناسب با بار سرمایشی مورد نیاز، با اجتناب از روشن و خاموش شدنهای متوالی، سرعت حرکت کمپرسور را کند یا تند کند. در چیلرهای اسکرو میتوان ظرفیت چیلر را در سه حالت پلهای (Stepwise)، خطی، پیوسته یا (Stepless) و اینورتر Inverter کنترل کرد.
کمپرسورهای اسکرویی که برای کنترل ظرفیت در حالت پلهای تنظیم میشوند، شاید در دستهی چیلرهای اینورتر قرار نگیرند، اما از آنجا که این نوع کمپرسورها امکان فعالیت در 4 توان مختلف شامل 25، 50، 75 و 100 درصدی را دارند. در شرایط طراحی یکسان، مقایسه با کمپرسور اسکرال دور ثابت، هم مصرف کمتری دارند و هم راندمان بالاتری از خود نشان میدهند.
کنترل ظرفیت خطی چیلر و کمپرسورهای اسکرو؛
در کمپرسورهای اسکرویی که برای کنترل ظرفیت چیلر در حالت خطی تنظیم میشوند، یا اصطلاحا قابلیت کنترل ظرفیت را به صورت پیوسته دارد، نحوهی عملکرد به گونهای است که میتوان نحوهی توزیع بار کمپرسور را به صورت یک پیوستار منحنی شکل ترسیم نمود، بدین معنا که هنگام کار چیلر از وقفههای ناگهانی و افزایش یا کاهش بار، به صورت پلهای خبری نخواهد بود. به این ترتیب با توجه به دمای هوای محیط، ورود و خروج آب و نیاز سرمایشی، توان کمپرسور کاهش پیدا میکند و هر زمان دما بالا رود، کمپرسور با توان بیشتری کار خواهد کرد.
باید توجه داشت که علاوه بر نوع روش کنترل ظرفیت که برای چیلر استفاده میشود، ویژگیهایی چون دما، سایز اواپراتور و به طور کلی طراحی چیلر نیز در مصرف برق چیلر تأثیرگذار است.
در توضیح عملکرد کمپرسور چیلر اینورتر ابتدا باید نحوهی کارکرد کمپرسورهایی را بررسی کنیم که به صورت خطی ظرفیت چیلر را کنترل میکنند. هنگام کنترل ظرفیت کمپرسور اسکرو چیلر در حالت خطی، حجم گاز موجود در کمپرسور تغییر میکند و ظرفیت خروجی بیشتر میشود.
فناوری اینورتر و تغییر فرکانس و سرعت کمپرسور؛
البته باید توجه داشت در روش خطی بدون تغییر فرکانس و سرعت، چرخش کمپرسور تغییر میکند. اما در کمپرسورهای اینورتر از طریق تغییر فرکانس، سرعت دور مارپیچ کمپرسور و به تبع آن سرعت چرخش تغییر میکند. به این ترتیب، کمپرسور اینورتر از طریق تغییر فرکانس نیز مصرف برق دستگاه را در زمان راهاندازی و شروع به کار نیز مدیریت میکند. هنگامی که از چیلر فول اینورتر صحبت میکنیم، در واقع منظور این است که علاوه بر اینکه ظرفیت خروجی کمپرسورها به صورت اینورتر کنترل میشود، سایر اجزا نیز مانند کندانسور، فن کندانسور و … نیز به صورت اینورتر کنترل میشوند.
با اینکه چیلر فول اینورتر در میان انواع مختلف شرایط کنترل ظرفیت، (در شرایط مشابه طراحی سایر اجزا) راندمان بسیار بالایی دارد، اما در صورتی که روی چیلر فول اینورتر اواپراتور فلادد (فلودد) نصب شود، به یکی از بهترین ترکیبهای فنی مهندسی از لحاظ کارآیی و کارآمدی چیلر تراکمی دسترسی خواهیم داشت.
طراحی و اجرای چیلر اسکرو فول اینورتر در پروژه ساختمان همراه اول
از جمله نمونه پروژههای طراحی و اجرای چیلر فول اینورتر در ایران، میتوان به پروژهی طراحی و اجرای 3 دستگاه چیلر اسکرو هواخنک 200 تن تبرید اشاره کرد. استفاده از چیلر فول اینورتر راتا تولید شرکت مبنا در عمل نشان میدهد که شاخص ضریب عملکرد یا EER این چیلرها تقریبا با 3.5 میرسد و گاهی اوقات از این عدد نیز عبور میکند به 3.8 نزدیک میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد مشخصات فنی و شرایط فروش چیلر فول اینورتر شرکت مبنا با واحد فروش و بازاریابی شرکت تماس بگیرید.